צליל ירוק?
כדי לגלות את הצליל הירוק, צריך לנסוע בכביש המוביל מתל-אביב לשפלה, בואכה רמלה. לפנות שמאלה ברמזור שער ירושלים של צריפין ולשטוף את העיניים בירוק העז של פרדסי ניר-צבי.
פעם בשנות ה-50, נשתלו כאן עולי ארגנטינה בבתי קוביה אדומי גגות באדמה כבדה ובוצית. אז, היו כאן הרבה רי"ש מתגלגלת והרבה פחות ירוק. בינתיים, יחד עם הילדים והעצים, צמחו גם הבתים, התערבבו הלשונות והירוק פלש גם למדשאות. למקום כזה שרקמתו השופעת, זורמת ומתחדשת אל נימים חדשים, טבעי שיש גם ימי הולדת. כאלה שחולפים ביעף בירוק עמום, ואחרים שמתעכבים להדגיש צליל עמוק.
ביום הולדת שכזה בשנת 1973, בדיוק בגיל 20, נולד גם הצליל הירוק. כינו אותו בכל מיני שמות, ניצחו עליו מוסיקאים מחוננים כמו הולנדר, יוסי וואלד ואחרים. זימרו בו הרכבים נפלאים. תחילה של 16 צלילים ראשוניים חלוציים, ואחר יותר או פחות כמו המנגינות. בשנים 1987/88 חוברה לו לצליל הירוק מנגינה חדשה, הרמוניה בת 45 גוני צליל, עליה מנצח בעוז חם מרטין מוסקוביץ. אך כמו אז, כמו תמיד, גם עכשיו ויותר, אפשר לשמוע בו את הירוק.
והמנגינות?
כמו בכל נישואי תערובת – ההורים אקזוטיים והילדים יפהפיים, כך גם במנגינות של הצליל הירוק. המשלבות מקורות דרום אמריקניים עם מוסיקה ישראלית מקורית, שירי עמים באידיש ורוסית וגם מזרחית עם שירי נשמה ומסורת.
וההיסטוריה?
המקהלה הופיעה אף מעבר לים : באנגליה, בהונגריה, בצרפת, בגרמניה ואיטליה במסגרות של פסטיבלים וחילופי מקהלות בהם זכתה בכבוד והוקרה. בארץ: בכנסי מקהלות ופסטיבלים וכמה אירועים ממלכתיים. פעמיים בהר-הרצל, בגבעת התחמושת, בטכס הזיכרון לנשיאה הראשון של מדינת-ישראל, בהנחת אבן הפינה לעיר מודיעין, בטכסי זיכרון לשואה ולגבורה ברחבי הארץ, בפסטיבל ערד ובכל שנה בטכס המכובד לחללי צה"ל ונפגעי פעולות איבה שמתקיים ברוב עם בניר-צבי. גולת הכותרת הופעת הבכורה של התקליטור והמנצח?
בעבר ניצח מרטין מוסקוביץ. מנצח, מעבד ומלחין. נודע בזכות עבודתו עם אמנים מהשורה הראשונה כמו יהורם גאון, יוסי בנאי, אריק לביא וכו', בד בבד עם עבודתו עם להקות ומקהלות. כיום המנצח הוא אורי דרזי.
והעתיד?
עבודת המקהלה נמשכת, חברים חדשים מצטרפים מידי פעם והצליל ממשיך ומקבל ירוק מלא גוונים המשתבחים עם הזמן.
(מקור: אתר מושב ניר צבי)